Český národ je proslulý svou láskou k pivu, a proto není divu, že právě zde u nás byl proveden výzkum zaměřený na muže, kteří za sebou již mají jeden infarkt a zároveň pijí pivo. Výzkum naprosto prokázal, že skupina, která týdně pila 4 až 9 litrů piva, měla naprosto nejnižší riziko dalšího infarktu.
To ostatně jen potvrzuje fakt, že alkohol v malých dávkách a pravidelně požívaný má příznivý vliv na zdraví konzumenta. Tento fakt vyplývá z bohaté řady dalších publikovaných zdravotních studií věnovaných alkoholu, kde se jedná o údaje o více než 350 tisících zkoumaných osob.
Alkohol omezuje vznik ischemické choroby srdeční, snižuje úmrtnost na infarkty myokardu a cévní mozkové příhody. Alkohol má i mnoho dalších pozitivních vlivů při rozumné konzumaci, jako např. uklidňující vliv na psychiku, snižuje stresy, podporuje krevní oběh, snižuje krevní tlak. Obecně se také dá říct, že úmrtnost na infarkt se u střídmých konzumentů snižuje o 20 až 50 % oproti úplným abstinentům či naopak alkoholikům.
Z pivovarského pohledu je výborné, že právě prostřednictvím piva se dá – díky jeho perfektní nutriční vyváženosti a fyziologickým efektům – při rozumné, střídmé a kultivované konzumaci velmi dobře uplatnit pozitivní vliv alkoholu. Navíc vysoký obsah vody v pivu (cca 92 %) umožňuje – oproti jiným alkoholickým nápojům – účinně hasit žízeň. Vyšší obsah vody v pivu zabraňuje dehydrataci organismu, k níž obecně vlivem alkoholu dochází.
Mezi lidmi se kladný vliv alkoholu na zdraví hodně spojuje hlavně pouze s červeným vínem. Na publikacích z nedávné doby lze nicméně jasně doložit, že z hlediska zdravotních účinků se pivo červenému vínu vyrovná, v mnoha ohledech ho dokonce předčí.
Citované texty v širším kontextu, rozšířené o mnoho dalších zajímavých detailů, naleznete v práci Ing. Vladimír Kellner, CSc. s názvem Pivo, vitaminy a další důležité látky pro výživu a zdraví člověka.